Truskawkowe szaleństwo

Lato to najlepszy czas… aby najeść się do syta truskawek. Świeże, prosto z krzaczka smakują wyśmienicie. Ale równie pyszne są w różnego rodzaju deserach.

Oto pięć propozycji przepisów na desery z truskawek:

Truskawkowy sernik

Składniki:

    • 200 g herbatników
    • 100 g masła (stopionego)
    • 500 g serka mascarpone
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 250 g truskawek (pokrojonych na plastry)

    Sposób przygotowania

    Rozgnieć herbatniki i wymieszaj je z masłem. Przełóż masę do formy do pieczenia i wyrównaj. W osobnej misce połącz serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Na herbatnikowy spód wlej połowę masy serowej, a następnie ułóż na niej połowę truskawek. Powtórz warstwę serową i na wierzchu ułóż resztę truskawek. Wstaw sernik do lodówki na około 4 godziny, aby stężał. Przed podaniem udekoruj plasterkami truskawek.

    Lekki truskawkowy koktajl

    Składniki:

      • 250 g truskawek
      • 1 banan
      • 200 ml jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka miodu
      • Sok z połowy cytryny

      Sposób przygotowania

      Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub lodu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Podawaj koktajl od razu, udekorowany kilkoma plasterkami truskawek.

      Panna cotta truskawkowa

      Składniki:

      • 400 ml śmietany kremówki
      • 200 ml mleka
      • 100 g cukru
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 250 g truskawek (pokrojonych na małe kawałki)

      Sposób przygotowania:

      W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do mieszanki śmietankowej i dokładnie wymieszaj. Przełóż truskawki do foremek lub kieliszków, a następnie zalej je masą śmietankową. Wstaw do lodówki na około 4 godziny, aż panna cotta stężeje. Przed podaniem udekoruj plasterkami truskawek lub polej je sosem truskawkowym.

      Placuszki truskawkowe


      Składniki:

      • 1 ½ szklanki mąki
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ¼ łyżeczki soli
      • 1 szklanka mleka
      • 2 jajka
      • 1 łyżka oleju roślinnego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 200 g truskawek (pokrojonych na małe kawałki)

      Sposób przygotowania:

      W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko, jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i nałóż na nią niewielką ilość ciasta, tworząc placuszki. Smaż placuszki z obu stron, aż staną się rumiane. Podawaj ciepłe placuszki truskawkowe z bitą śmietaną lub syropem klonowym.

      Truskawkowy kisiel

      Składniki:

      • 500 g truskawek
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
      • Sok z 1 cytryny
      • 500 ml wody

      Sposób przygotowania:

      Zblenduj truskawki na gładką masę. W rondelku wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą i sok z cytryny. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Dodaj puree truskawkowe do kisielu i gotuj przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Przełóż kisiel do miseczek i wstaw do lodówki, aby ostygł. Podawaj schłodzony truskawkowy kisiel z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

      Smacznego! Mam nadzieję, że te przepisy na desery z truskawek przypadną Ci do gustu.

      Julita

      Cześć, lubię pisać o różnych rzeczach, mam nadzieję, że ten blog Ci się spodoba. Staram się pisać regularnie, więc jeśli jeszcze nie ma tu artykułu o interesujących Cię sprawach, to spokojnie, wkrótce pewnie będzie. :-)

      View all posts by Julita →